Untul VS margarina 

Untul VS margarina 

Untul si margarina sunt folosite in produse de patiserie, panificatie si gatit. Exista o multime de controverse cu privire la utilizarea untului si a margarinei atunci cand vine vorba de avantajele lor comparative asupra sanatatii!

In deceniile anterioare, opinia stiintifica a fost ca untul are un continut ridicat de grasimi si, prin urmare, este rau pentru sanatate. In acest context, margarina a fost introdusa ca o alternativa mai sanatoasa. Mai tarziu, insa, cercetatorii, nutritionistii si expertii in sanatate au ajuns sa realizeze ca untul este mai sanatos decat margarina, deoarece acesta din urma este puternic prelucrat si contine grasimi trans.

Unt si margarina: o comparatie

Untul, care este un produs lactat. Este alcatuit din 80% -82% grasime din lapte, 16-17% apa, cu 1-2% din solidele de lapte. Untul contine, de asemenea, grasimi saturate, proteine, calciu si fosfor, cu vitamine solubile in grasimi, cum ar fi vitaminele A, D si E.

Margarina, pe de alta parte, se obtine din uleiuri vegetale (floarea-soarelui, rapita, soia) prin procesul de hidrogenare care satureaza acizii grasi prin adaugarea de hidrogen. Hidrogenarea modifica structura moleculara a acizilor grasi astfel incat grasimile trans pot fi formate,acest lucru mareste durata de valabilitate. Cu cat consistenta margarinei este mai solida, cu atat procentul de grasime trans este mai mare. In plus,prezenta acizilor grasi trans ar trebui sa figureze pe eticheta.

Prin urmare, utilizarea margarinei creste nivelul lipoproteinelor cu densitate scazuta sau colesterolul ,,rau" si reduce lipoproteinele cu densitate mare (colesterolul ,,bun").


Postare veche Post nou